Till Elly från boken gott & grönt

1 skivad selleristjälk
1 hackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
2 grovt hackade små paprikor
2 msk rapsolja
1 burk krossade tomater, gärna med chilismak (500g)
3 msk hackad grön chili (konserv i tacosortimentet)
1 tsk malen koriander
1 ½ tsk spiskummin
½ tsk malen kanel
1 msk farinsocker
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 burk bönmix med kryddig tacosås (HP, 420g)

Fräs grönsakerna i olja i en gryta. Häll på tomater, chili, kryddor, farinsocker och kokaa sakta 5 min. Tillsätt bönor, låt allt bli varmt.

Corn bread
3½ dl vetemjöl
1 dl polenta (majsmjöl)
½ dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2½ dl filmjölk
50g smält smör
2 dl majskorn

Smöra en runt form ca 23cm, bröa med lite polenta. Blanda de torra ingredienserna. Blanda fil, smör och majs i en annan skål och tillsätt till mjölblandningen. Rör ihop smeten och bred ut i formen. Grädda 30 min 200grader tills brödet fått lite färg och känns torrt med provsticka. 

Vassego!

08.02.28 hungry but

Men är det kul att laga mat till sig själv eller? Som att skriva ett brev utan mottagare, som att blogga.

08.02.28 how brain works

Jag drömde att jag räddade en kille ur en isvak. Ambulansen kom men dom väntade medans jag skulle leta upp killens kläder. Det var en ganska snygg popkille av typen som Ellen umgås med. Han verkade inte ha något emot att vänta medan jag letade. Jag hittade aldrig kläderna. Det var en inomhusisvak. Sen drömde jag om Masha igen.

08.02.27 världen

Jag skriver om hållbar utveckling. Visste ni att i mobiltelefoner finns ett ämne, en metall eller mineral, som utvinns i Kongo och som var en bidragande faktor till inbördeskriget? Det finns massor av liknande exempel och jag mår så jävla dåligt när jag hör om det. Samvetet slår mig i ansiktet, mest för att jag inte gör något. Det går in, jag tänker på det och mår dåligt, sen går det ut, oförändrat. Visst försöker jag göra något, men oftast inte när det spelar in på bekvämlighet eller smak.

08.02.25 Ibland säger det bara pang!


08.02.24 Vända korv på kungens torg

Möte med Luntertuns Artilleri Corpse igår. Det var sådär roligt. Köpenhamn blir den enda tillställning jag följer med på i år. Jag är inte tillräckligt medeltida för att lägga all min tid i den tiden. Men jag är en hejdundrande korvvändare.





08.02.22 från februari och framåt

Elly pratar om teparty i trädgården och jag längtar efter varma sommarkvällar.



Joels bilder från Facebook. Men jag blev tagen av ljuset och värmen.

08.02.22 loser lasagna

Idag kom jag en timme försent till skolan och missade således halva Sunes föreläsning. SO bad. Men jag fick iallafall veta hur en kaffebryggare fungerar. Anledningen till förseningen var att tåget var trettio minuter försenat. Ja så tiden spenderades på Maxi Bromölla med Milos och Dan. Tur att jag hade sällskap men synd för dem för de skulle ha tenta och blev en halvtimme försenade. Well wathever nu ska jag äta världens godaste lasagne. såhär:

3 gula lökar
400 g passerade tomater
1 burk skivade champinjoner
1 buljongtärning
1 vitlöksklyfta
1 msk basilika
salt
svartpeppar
10 lasagneplattor
500 g keso
2 dl riven ost


Fräs lök i lite olja. Lägg i champinjoner, tomater, buljong och kryddor. Koka några minuter.
Börja med att lägga lasagneplattor i en form, varva med tomatsås och keso. Keso ska vara överst.
Strö över riven ost. Ugnen 225 grader 30 minuter. Smaskit!

Jag tog färska champinjoner istället och jag tror att det går lika bra. Jag kokade inte lasagenplattorna, tror inte att det behövs. Smaklig spis. Ska jag ha nu.

08.02.20

Idag har jag jobbat. Igår åkte jag buss. Två saker jag älskar att göra.

08.02.17 no need to fantasize

Igår hade jag jättetråkigt hela dagen, jag hade inte ens lust att plugga. Och det brukar jag ha lust med. Jag vöntade hela förmiddgaen på att min kära pojkvän skulle vakna, och när han vaknade så kom Sebastian och sen gick dom iväg för att laga en bil. Jag satt precis här där jag sitter nu. Och hade skittråkigt. Tillslut beslöt jag mig för att gå ut lite, så jag gick ner till Erik och Sebastian, då hade de precis eldat upp bilen. Dom skulle svetsa lite på undersidan av bilen, men inne i bilen fanns det tydligen inredning som mattor och säten som råkade ta fyr av svetsvärmen. Ja sen var det släckpulver i hela bilen och lite sot. Jättefint. Sen började det snöa (ja, jag trodde också att våren skulle komma) så jag gick hem. Men vi hann bestämma att vi skulle träffa Sebastian och Sladjana lite senare. Så det gjorde vi, och inte bara dem, utan även en pizza, en läsk, Tess och Milos. Jag hade ont i skrattmusklerna när vi gick hem. Ajajaj Olofström är inte så hemskt alltid.

image139


08.02.16 bored

Vad ska jag ta mig till? Här är så jävla tråkigt, det finns verkligen ingenting att göra. Ibland vill jag bara dö, jag hatar detta stället.

classmates from another planet

åh hjälp! Nina har lagt ut bilder från klassfesten, det var inte bra haha

Här är
jag när jag breakar.
Här är Eva när vi battlar.
Jag tror att Eva vann. Men om den som fick flest blåmärken vann så van nog jag.

08.02.16 stick för fan

Igår började jag sticka en basker, idag är den färdig. Det gick bra. Fast om det blev så mycket basker vet jag inte, det ser mer ut som en kungakrona.
image135



Om jag tar på mig den som man ska ser det lite bättre ut.
image136 image137

Jag är med i en stickklubb, vi heter stick 4 fun, namnet som kan tolkas på två sätt. Det är jag och Eva som är aktiva, sen har vi några passiva medlemmar också. Vi ska ha stickkaffe snart, kanske när den nya kafeterian på högskolan öppnar. Då ska vi trassla och byta garnstumpar med varann.

natt

Do I attract you?
Do I repulse you with my queasy smile?

08.02.15 garntanten

Fuxen, fuxen dags att bli vuxen. Det är dags att du bestämmer dig. Vart ska du ta vägen, vem ska du vara?

Trådrullarna trasslar ihop sig ännu mer.

08.02.13 sug min kuk

Okej, glöm allt jag har sagt, jag ska INTE åka utomlands. Jävla kukskola jag ska fan ta mig hoppa av. Och långsamt internet har de också och kan du vara snäll att sluta knappa så jävla hårt på tangenterna TACK!

08.02.12 Härligt!

Men idag har varit en så perfekt dag!
Först träffade jag trevliga människor på bussen och tåget, på tåget var också konduktören en riktig glädjespridare, han utbrast i varje vagn med sin gladaste Jamaica-engelska "Nypåstigna!!" och pratade med alla och sa "Lovely!" när han klippte biljetterna, åh vilken härlig människa! Alla drog på smilbanden.
I skolan hade vi en humoristisk föreläsare och en intressant föreläsning, föreläsaren fick in folk i samtalet och visade med massa bra exempel musikens mångfald. Han var positiv! Dessutom spelade han Timbuktu som jag kunde dansa till! Lunchen var det enda som inte var så bra, min mat var ogod. Men sen hade vi ett roligt och lättsamt seminarium, våra seminarieledare försöker alltid göra det spännande för oss, det är mycket bra! Sen åkte jag hem med bra sällskap igen, dock utan den glädjespridande konduktören (tågvärden?). Hem till pannkakor (!) och iväg till simhallen. I simhallen spelade de bra musik och jag orkade simma två kilometer! Strongt! Väl hemma laddade jag ner ett bra album, härligt! Jag dansar lite i lägenheten här faktiskt. Nu mår jag nästan bara bra!
Många ! idag, men det är så jag känner mig! Lite.

08.02.12 satani perkele

Ååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååh!

Jag har så mycket trassel i mitt huvud, värre än garnlådan på fritids.
Såhär vill jag ha det:
image134
Gärna med skyltar på varje nystan som förklarar vad det är och hur det kom dit.

skoträning

image133
Dessa skorna hittade jag på H&M i Kristianstad, jag vet inte, jag gillar dem, men kommer jag använda dem? Jag har förviss presentkort, men det är ju pengar i vilket fall. Jag önskar att jag hade haft stil så jag kunde se avslappnad ut i höga klackar. Men jag kan inte gå så bra i dem, Erik säger att jag går som en man. Vi hade klackträning hemma häromdan, Erik instruerade med hjälp av videor från Youtube, och jag fick försöka skärpa mig. Rak i ryggen, spänn de nedersta magmusklerna och var avslappnad i benen. Snacka om kroppskontroll. Erik gnällde och frågade om jag visste hur en rak linje såg ut. Jag önskar att jag hade ett par pumps i storlek 43 så han kunde visa "hur enkelt det är".

08.02.10 ol' friends comin' again

Jag är så jävla bra. Jag har kommit ganska långt på min exa som ska in på torsdag, den blir nog färdig i morgon. I morgon får jag vara hemma hela dagen=lyx. Ska nog promenera till simhallen, simma och gå hem. Idag sket jag i simhallen, kände mig inte helt honnra, lite ont i magen, förmodligen orsakad av kaffe+utlandsoro. Jag har typ bestämt mig för att åka till Förenade Arabemiraten. Ja bestämt och bestämt, jag vet ju inte vad det krävs för att det ska gå. Ska på informationsmöte på onsdag och då ska jag väl förhoppningsvis få klarhet i vissa problem. Ska jag själv kontakta skolor eller ska jag gå via högskolan? Får jag vara på en engelskspråkig skola med amerikanska eller brittiska styrdokument i ett annat land? Finns det någon möjlighet att vara i UAE? Finns det några organisationer som har arbete där eller är de rika och klarar sig själv? Om det inte går med UAE, vilka länder är lämpliga då? Inden är jag ju ganska sugen på. Eller jättesugen egentligen, men det känns som att "alla" vill åka dit, och jag vill inte precis dela skola med någon annan. Well onsdag has the answers. Hoppas jag.
Några timmar har gått åt idag med att surfa runt och kolla upp saker om Emiraten, det är ju verkligen främmande.

Igår var jag på kalas. 72 år fyllde Gösta, jag firade honom med cupcakes:
image131
Mintchoklad minies.
Vid sidan av de andra sex sorters kakor var de fina men ändock mättande. Hon göder oss, Sivan. Men jag blev nöjd med dem, visst är de fina? Tack
Masha för dina fina recept och inspirationer.

Förra helgen var jag på hestfest, det har jag glömt skriva om.
image132
Dä va ruli!
Förfest hos Michelle med massa gamla minnen och massa folk vi glömt att bjuda. Tur att jag inte var en av dem. Jag återfann två gamla kompisar, Elin och Sara (se bild). Vi hade ju sjukt ball, undrar varför vi tappade kontakten.
Ja efter förfesten gick vi till Cornelias på Lilla torg för att hämta Kajsa och sen blev det etage för somliga och hipp för oss. Det var sådär kul, jag tror att nån hällde en drink på mig och jag vet att vi bara flängde mellan dansgolvet och rökrutan. (Vad är det med folk, det är samma när jag är på KB med Våffe, mer tid spenderas i rökrutan än på dansgolvet. Om ni bara ska stå där ute kan ni ju lika gärna gå från utsidan och spara 80 spänn och dessutom ha jackan på er för att slippa frysa.) Men det var värt att följa med ändå, roligt att träffas åter. Sara och jag bangade ganska tidigt och åkte hem vid tre när de andra skulle "dra vidare". Vi bestämde att vi skulle ses nån gång på KB. Elin och Kajsa vill jag också träffa igen, sannerligen.
Synd att Madde inte var med, henne hade varit rolig att träffa, min forna bästis. Men hon är ju ganska höggravid så det hade bara varit jobbigt att baxa runt henne, in i taxin med magen och så vidare. My other former best friend, Eleni var där men vi kanske inte har så där jättemycket gemensamt länge. Hon var påhittig och bossig kommer jag ihåg. Vi gillade att pyssla. Det gör jag fortfarande. Som med cupcakes och stickning tillexempel. Och att göra brev och tjusiga kokböcker (som jag sällan har tid med). Äh, det som har varit har varit och skall så förbli.

08.02.10 ner till indien

Annars är ju Indien ett sånt ställe som jag länge velat åka till. Och fast de inte är övervägande muslimer så lär det ändå bli en kulturkrock för mig. Jag ska vara en strikt lärarinna klädd i sari.

08.02.08 here we go

Är det sagt så är det sagt. Jag har (nästan) bestämt mig. För att åka utomlands i 12-15 veckor och göra praktik. Jag ska inte till Saudi tror jag, för jag kan inte vara på en svensk skola. Men jag måste åka till ett land som har skolor där de undervisar på engelska. Eller jag måste inte, men engelska är det enda främmande språk som jag behärskar hyfsat. Ja så det måste vara ett land som har engelska som andraspråk ungefär. Jag vill gärna åka till ett muslimskt (islamskt?) land. Vilka länder finns det då som har islam och engelska som andraspråk?
Jag har hittat ett och det är Pakistan. Det tråkiga är att UD avråder att åka dit eftersom säkerhetsläget är besvärligt.


Islamabad

"Avrådan är i normalfallet inte betingad av någon enskild händelse utan grundar sig på säkerhetssituationen generellt. Under 2007 har säkerhetsläget försämrats och ett stort antal attentat har genomförts riktade mot framför allt militär och polis. Attentat har även genomförts mot politiska företrädare, serviceinrättningar, och internationella miljöer som hotell och flygplats."



Sen har vi ju Förenade Arabemiraten, som hade varit skitcoolt att åka till. Ellen har redan varit där och sa att det var ball, jag fick turkiska delight därifrån av henne. Men så har vi ju problemet med visum.

Dubai

"Man beviljas ett kostnadsfritt visum för inresa och vistelse under högst 60 dagar vid ankomsten till gränsen. Ett sådant tillstånd gäller enbart för besöksresor och medger inte att man utför avlönat eller oavlönat arbete. Utöver de 60 dagarna, kan man köpa ytterligare 30 dagar, innan man måste lämna landet. Det räcker dock att resa till ett annat land och man kan komma tillbaks samma dag och få 60 nya dagar i sitt visum. Det är vanligt att man åker till exempelvis Bahrain eller Qatar för att förnya sitt visum."


Saudiarabien är muslimskt men jag tror inte att engelska är så stort språk där, eller? Ni får gärna hjälpa mig med tips på kombinationen muslimsk religion med engelskt tal. Gärna med svenska subtitles.


08.02.01 way out east

Saudi, kan det vara nåt?

Jag fick verkligen prestationsångest i onsdags när jag var på väg till skolan för där på perrongen i Bromölla stod en tjej och en kille som skulle åka till Hongkong och resa runt lite i Asien i tre och en halv månad. De hade ganska nyligen varit i Australien i två och en halv månad (jag tjuvlyssnade ganska noga). Och där satt jag och var på väg mellan Jämshög och Kristianstad, jag kan ju inte påstå att jag kände mig exotisk direkt. Jag har inte gjort något sånt, jag har varit en vecka i Spanien med min pojkvän, så långt kom jag. Men jag har iallafall (snart) en seriös utbildning och kommer kanske få ett (inte så välbetalt) jobb. Men nu ska jag göra slag i saken!

För på min utbildning kan man välja att göra Verksamhetsförlagd utbildning, VFU, (praktik) utomlands. Jag har spolat idén innan och tänkt att det är inget för mig för att jag är ganska kass på engelska och för att jag trodde att det var en hel termin man skulle vara borta, vilket min kära pojkvän inte skulle klara. Men som jag har försått det så läser man en kurs på högskolan och åker iväg och gör praktik i några veckor (dessa uppgifter är inte tillförlitliga, det är snarare mina egna spekulationer). Dessutom finns det svenska skolor utomlands som är med i nätverket, där barnen läser på svenska efter svenska kursplanen och där lärarna kan svenska. Så nu är jag ganska sugen på att faktiskt göra det nästa termin. Jag har kollat bland de deltagande skolorna och det är Riyadh som lockar mest just nu. Skolgården har dadelträd och swimmingpool!
image130

Men visst, Afrika kanske hade varit kul med, men jag vet inte om man kan välja fler än de som högskolan listar. Måste sannerligen kolla upp det. Ja nu jävlar ska jag bli exotisk!

Uppdatering:
Femton veckor! Shi den, det vet jag inte om jag är beredd på. Femton veckor i Saudiarabien, kommer det att förändra mitt liv? I vilket fall slår det ju Bromöllas Hongkongresenärer. Jo men jag vill nog. Det blir isåfall till hösten redan, eftersom jag ska läsa specialpedagogik vt09. Koolt.
Om detta må den lärde tvista.


08.02.01 Massa Masha

Masha Masha, jag drömde om Masha. Jag drömde att jag var het på Masha och att jag följde med henne ut på en ridtur med hennes vackra hästar. Jag tror inte att Masha har några hästar, och om hon nu har det så är inte risken så stor att jag skulle få rida på dem. I drömmen hade jag inga ridbyxor, bara ett par mintgröna och vita randiga plastbyxor som såg ut som korrugerad plåt. Mmm de var fina. Men Masha var snäll och lånade ut sina ridbyxor till mig så vi kunde rida iväg. Det var inga cupcakes med i drömmen så jag vet inte varför Masha var med.